28 Kasım 2015 Cumartesi

Günde 4 Antrenman?



1.5 yıl kadar önce bir koşu kampı düzenleyip bunun etkinliğini facebook'ta oluşturmuşken, ülkenin çok bilmiş triatlon antrenörlerinden biri, etkinlik sayfamda katılımcılara 2 günde 4 antrenman yaptıracağımı okuduğunda, kendini kaybedip,
"Bu nasıl bir antrenörlüktür? Hangi kitapta 2 günde 4 antrenman yapıldığı yazıyor? Bunun bilimsel bir açıklaması var mı?" benzeri komik bir gafta bulunmuştu. Acı tarafı ise bu kişinin küçük yaşta birçok sporcusunun bulunmasıydı.

Antrenman ile yarış, tecrübesiz sporcu ve bazı antrenörlerce daima karıştırılan iki çok farklı olgudur. Yarış için antrenman yapılabileceği gibi, antrenman için de yarışılabilir (hedef yarış başka bir etkinlik ise). Ancak, antrenman = yarış eforu DEĞİLDİR. Bazı orta ve ileri düzey atletlerde yarış eforunda antrenman yapıldığı görülebilir ve bu verimli bir yöntemdir fakat her gün ard arda yarış eforuyla aynı mesafeyi antrenmanda geçmeniz mümkün müdür? Sağlıklı mıdır?

Günde 4 antrenman dahi yapabilirsiniz, eğer ileri düzey bilginiz varsa, vücudunuzu tanıyorsanız ve büyük hedefleriniz varsa tabi. 4 antrenmanın hepsinin de sizi yere düşürecek zorlukta olacağını düşünmek mantıklı değildir.

Hala gözünde canlanamamış olanlar için 1 günde 4 antrenman nasıl yapılır örneğini yazayım;

1) Sabah jog koşusu
2) Öğlen direnç çalışması
3) Öğleden sonra kuvvet çalışması
4) Akşamüstü hız koşusu

Bu durumda ne imiş? 2 günde de, 1 günde de 4 antrenman yapılabiliyormuş. Bu konuda daha birçok örnek verilebilir. Tabi böyle bir antrenman formatı sedanter birey için uygun olmayabilir, antrenör gözetiminde yapılması önerilir.

Makalede kullandığım fotoğrafımda göreceğiniz üzere, Dresden Maratonu finishimde o an ne kadar gücüm kaldıysa, hepsini (%100'ünü) ortaya koymuştum, tabi bu bir yarış ve yarıştaki süremi ve sıramı belirleyen son metrelerdi. Rakibimle ikimizin yüz ifadelerimizden de eforumuz anlaşılıyordur. Eğer her antrenmanınızda bu yüz ifadesine erişip, %100 efor sarf ederseniz, hiç merak etmeyin, bir süre sonra ya sakatlanırsınız, ya da sürantrene olursunuz.

Antrenmanın, yarış eforu anlamına gelmediğini ASLA unutmayın. Bütün hızlı koşucular, antrenmanlarında aynı zamanda yavaş koşabilen sporculardır.

Faydasını göreceğiniz diğer makalelerim için buraya tıklayın.

Herkese bol antrenman dolu günler.

Fatih Buzgan
Online Kişisel Antrenör, 2:45 Maratoncu, Half Ironman


Diğer faydalı makalelerim için tıklayın: http://fatihbuzgan.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder