18 Ocak 2016 Pazartesi

En Sağlıklı 6 Peynir Türü




Peynir, çocukluğumuzdan bu yana bize türü ne olursa olsun, faydalı diye önerilen ve yedirilen bir süt ürünüdür. Fakat birçok besinde olduğu gibi, peynirde de türüne göre vücudumuza ve sağlığımıza faydalı veya zararlı olabilecek birçok tür bulunuyor.

Mesela kaşar peyniri ambalajlarında, 11kg sütten imal edilmiştir gibi tüketici gözünde değer artırıcı ifadeler kullanılıyor. Peki, bu maliyet artırıcı nitelikler, sağlığımızı da aynı yönde artırıyor mu?

Vegan gibi katı bir beslenme rejimine sahip değilseniz, peyniri hayatınız boyunca tüketiyorsunuz demektir. Birçok salataya, yemeğe, çorbaya, sandviçe, kahvaltıya eklenen bu besinin hangi türlerinin  tercih edilmesi gerektiğini paylaşayım. Böylece sağlıklı yaşam adına, daha bilinçli bir peynir sever tüketici olarak doğru seçimler yapabilirsiniz.

1) Lor peyniri : Protein tozlarının hammaddesi de olan lor peyniri en düşük doymuş yağ oranına sahip peynir türüdür. Tuzlu ve tatlı lor olarak 2 çeşidi bulunan bu peynirin, düşük tuz/sodyum içeren tatlı olanını tercih ederseniz en iyi seçimi yapmış olursunuz. Smoothie'ler hazırlarken de harika bir yoğunlaştırıcı ve besin değerini artırıcı bir işlevi var.

2) Kuark peynir : Kuark da lor gibi düşük yağ oranına sahip olup, ona göre daha düşük tuz içerir ve büyük süpermarketlerde bulunabilir.

3) Ricotta : Düşük yağ içerdiği için Ricotta, en sağlıklı peynir türleri arasındadır.

4) Parmegiano Reggiano : Bu peynir, Parmesan peynirinin en kaliteli formudur, çünkü resmi Consorzio kalite çizgisini tutturabilmesi için katı testlerden geçirilir. Üretiminde kullanılan işlemler dolayısıyla, diğer birçok peynir türünden daha az yağ içerir. Adeta beton gibidir!

5) Süzme peynir / Feta peyniri : Keçi veya koyun sütünden yapılan bu yoğun tada sahip peynir de diğer peynir türlerine göre daha sağlıklıdır. Süzme peyniri süpermarketlerde, Feta peynirini Yunanistan ve adalarında bulabilir, gidemiyorsanız Çanakkale'ye uğrayıp gerçek Ezine peyniri alabilirsiniz.

6) Hellim peyniri : Keçi veya koyun sütünden yapılan diğer bir peynir türü olan Hellim ise Kıbrıs kökenli sağlıklı bir peynirdir. Düşük yağ oranı sayesinde erimeden kızartması yapılabilen tek peynir türüdür. Yalnız, modern üreticilerin ürettiği inek sütünden yapılan sağlıksız Hellim peynirini alıp yanlış yapmamak için ürünün etiketini dikkatle okuyun.

Diğer faydalı makalelerim için tıklayın: http://fatihbuzgan.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder