25 Temmuz 2015 Cumartesi
Koşucular İçin Masajın Faydaları
Birçok kişi az veya çok masaj yaptırmayı sever ve her masaj yaptırdıklarında büyük bir rahatlama ve beraberinde getirdiği faydaları kısa veya uzun vadeli olarak görürler.
Peki koşucular, atletler için masaj yaptırmak faydalı mıdır?
Elbette faydalıdır! Sporcu olmayan bireyler için faydalı olan masaj, sporcular için şüphesiz birçok yarara sahiptir. Şimdi sporcu masajının faydalarına değinelim;
1) Dolaşım sistemini hızlandırır.
2) Kan basıncını düşürür.
3) Toparlanmayı (recovery) hızlandırır, bir sonraki antrenmana daha güçlü başlayabilirsiniz.
4) Sakatlanmaları önler.
5) Metabolik atık maddelerin atılmasını hızlandırır.
6) Kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitelerini geliştirir.
7) Gergin solunum bölgesi kaslarını gevşeterek akciğer fonksiyonlarını geliştirir.
8) Kas ağrısı ve yorgunluğunu azaltır.
9) Bağ dokusundaki hareket düzeyini geliştirir, esnekliği artırır.
10) Kortizol seviyeleri ile nöropinefrin ve epinefrin seviyelerini azaltır.
11) Duruşu ve koşu formunu düzeltir.
12) Bağ dokusu iyileşmesini hızlandırır.
13) Beden farkındalığını artırır.
14) Ruhsal durumun iyileştirilmesine katkıda bulunabilir ve motivasyonu artırır.
15) Mutlu ve değerli hissettirir.
Masajın olumlu etkilerinin bazıları bir defada hemen görülebilse de, bütün etkilerin gözlemlenebilmesi için düzenli masaj yaptırmak gerekir. Çünkü masajın olumlu etkileri kümülatiftir. Bu da, etki ve faydalarının tekrarlayan masaj oturumları sayesinde artacağı anlamına gelir. Yarıştan önce bir defa masaj yaptırmak ile antrenman programınıza devam ederken bir süredir düzenli masaj yaptırmanın sağlayacağı faydalara erişmeniz mümkün değildir.
Masaj terapisi aynı zamanda sakatlık önleyici niteliktedir. Sporcu zaten sakatlanmış durumda ise, tıbbi müdahale öncelik olarak düşünülmelidir. Doğru bir teşhis ve tedavinin ardından, masaj terapisi de nekahat sürecinin bir parçası olacaktır.
Masaj uygulama programları kişisel tercih ve duruma göre değişiklik gösterir. Masajınız için en önemli hedef, düzenli bir program dahilinde belirlenmiş olmasıdır. Bu düzen, bazısı için haftada bir iken, bazısı için ayda bir veya iki ayda bir şeklinde olabilir. Koşu hedeflerinizi ve bütçenizi belirledikten sonra masaj yaptırma sıklığını belirlemek kolay olacaktır.
Mesela koşu programınızda uzun koşuları, kilit antrenmanları ve yarışları not alın. Eğer mümkünse, masajlarınızı bu tarihlerin civarında yaptırmaya çalışın. Örneğin, her iki ya da üç haftada bir, koşu mesafenizi artırıyorsanız, masajınızı bu uzun koşularınızdan 1 veya 2 gün sonrasına yaptırın.
Yarışlar için ise, fayda görebilmek için yarış tarihinden 3-5 gün önce ve yarıştan 3-5 gün sonra yaptırmak ideal yoldur. Böylece kaslarınız artık o kadar ağrımıyor olacak ve masaja hazır hale gelmiş olacaksınız.
Daha detaylı bilgi için http://www.fatihbuzgan.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Diğer faydalı makalelerim için tıklayın: http://fatihbuzgan.blogspot.com
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder