27 Ocak 2016 Çarşamba

Islak Ayak Testi


Koşu sporuyla bir süredir ilgilenen ve koşu ayakkabısı satın alırken internetteki verileri de inceleyen birçok kişinin karşılaştığı bir bilgiyi sizlere açıklayacağım. Islak Ayak Testi, ayak türümüzü belirlemek için yapılan bir işlemdir. Ayak türümüzü öğrendiğimizde, bu türe uygun üretilmiş koşu ayakkabısı alıp kullanarak hem ayak, bacak sağlığımızı korumuş, hem de koşu performansımızı da artırmış oluruz.

Aslında bu testle öğreneceğimiz, ayak çukurumuzun (arch) şeklini belirlemektir. Önce ayak türlerini öğrenelim.

Birbirinden ayrı 3 farklı ayak türü vardır; Beygir ayak, Ördek ayak, Kırkayak.
Yok şaka yaptım :)

1) Normal (Çukur) Taban (Normal/Medium Arch)
2) Çok Çukur Taban (High Arch)
3) Düz Taban (Flat Arch)

Peki, ayak çukurumuzun hangi gruba girdiğini nasıl belirleyeceğiz? Islak Ayak Testiyle. Bunu nasıl yapacağınızı anlatayım;



1) Tercihen düz bir tepsiye (yoksa bir leğene) sadece tabanını ince bir katman oluşturacak kadar su doldurun.
2) Ayak tabanınızın tamamını suya değdirin ve çıkarın.



3) Tercihen sarı saman kağıdına, yoksa boş bir beyaz kağıda ıslak tabanınızı basın ve kaydırmadan kaldırın.

Hepsi bu.
Kağıtta çıkan ayak izinize bakıp, ayak türünüzü belirleyebilirsiniz. Tabi doğru koşu ayakkabısını belirlemede tek etken, ayak türünün belirlenmiş olması değildir. Örneğin koşucunun kilosu, koşu tecrübesi, yağ oranı, biyomekaniği, koşacağı zemin ve mesafe bilgilerinin hepsi de hesaba katılmalıdır.


1) Normal/Çukur Taban : Eğer kağıttaki ayak izinizde, ayağınızın ortasındaki çukurun yarısını görüyorsanız, en yaygın ayak türüne sahipsiniz ve ayak çukurunuz, doğal bir şekilde vücut ağırlığınızı destekliyor ve yük altında normal bir şekilde içe basıyor demektir. Bazı içe basma durumları istenen bir şeydir ve doğal bir darbe emici olarak işlev görür. Bu ayak türüne sahip çoğu koşucu, istediği her tür ayakkabıyı giyebilir.

2) Çok Çukur/Yüksek Kavisli-Kemerli Taban : Eğer ayak iziniz, orta noktasında çok az bir temas gösteriyor veya hiç göstermiyorsa, yüksek bir ayak kemerine sahipsiniz. Koştuğunuzda ayağınız fazlaca içe dönmüyor olabilir fakat yeterince darbeyi emmiyordur. Bu ayak türüne sahip koşucular, mutlaka yastıklama (cushioning) veya dengeleme (stability) özelliği olan aykakabılar kullanmalıdırlar.  

3) Düz Taban : Eğer ayak tabanınızın izinin tamamı kağıtta çıkıyorsa, kuvvetle muhtemel koşarken ayağınız içe basıyordur. Bu bir darbe emici gibi hareket eder fakat ayağınızda fazladan yuvarlanma, ayaklarınız ve dizlerinize baskı yapabilir ve sakatlık riskini artırabilir. Çoğunlukla, çift yoğunluklu orta tabana sahip, destekleyici, daha geniş, ayak kavisinin olması gereken yerde iç yükseltiler olan yani daha fazla dengelemesi (stability) olan ayakkabılar önerilir.


Diğer faydalı makalelerim için tıklayın: http://fatihbuzgan.blogspot.com

3 yorum:

  1. Merhabalar, koşucular için bilgi paylaşım sitemizde bu makalemizi ve görsellerinizi paylaşabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sorunuzu simdi gordum. "Kaynagi belirtmek kosuluyla" elbette paylasabilirsiniz. Hangi sitede paylasacaktiniz?

      Sil
  2. Merhaba, ıslak ayak testinde normal çıkıyor ayak izim. Ancak çocukluktan beri içe basıyorum, ayak tabanımın tamamı yere değmese de. Hatta uzun süre giydiğim bütün ayakkabılarımın iç kısmı eriyor. Yani düz taban mıyım değil miyim?

    YanıtlaSil